Nouă greșeli care te mențin sărac

Deşi toată lumea vrea să ştie cum se poate îmbogăţi material, totuşi foarte mulţi continuă să facă zi de zi aceleaşi greşeli care îi ţin departe de prosperitatea financiară.

Care sunt greşelile de zi cu zi care se interpun între tine o viață de om bogat adevărat?

Aceste avertizări din partea experților financiari te pot ajuta să-ți corectezi greșelile financiare și să îți consolidezi conturile bancare.

Lipsa unui buget planificat

Când ai calculat ultima dată câți bani cheltui pe lună?

Chiar dacă la prima vedere nu pare o chestiune atât de importantă, o bună planificare a bugetului poate face diferența atunci când vine vorba despre cumpătare și risipă.

Se recomandă o preluare cât mai eficientă a controlului asupra banilor care îți intra și îți ies din buzunar și o împărțire a cheltuielilor în: cheltuieli absolut utile și inerente (alimente, întreținere, impozite, etc.), un fond pentru economii în vederea unor investiții viitoare și unul pentru situații de urgență (bani albi pentru zile negre).

Lipsa unor bani puși deoparte pentru zile negre (fond de urgență, fond pentru situații de urgență, nu are importanță cum îl numim) te poate bagă în datorii atunci când apar astfel de evenimente urgente iar datoriile te costă mult mai scump decât economiile.

Cam așa ar trebui să fi structurat, în linii mari, un buget responsabil. Lipsa lui duce automat la cheltuieli inutile pe care adesea nici măcar nu le observăm, în plus respectarea lui duce la o creștere a disciplinei financiare și implicit a șanselor de a atinge obiectivele economice stabilite.

Complacerea într-o situație fără perspectivă

Foarte mulți români preferă să rămână ani în șir (uneori până la pensie) prizonierii unor joburi prost plătite, în loc să își caute posturi mai bune, cu perspective de dezvoltare în carieră.

Amânarea la nesfârșit a evoluției profesionale poate face diferența dintre o viață de privațiuni și una prosperă din punct de vedere economic.

A plăti mai mult decât face

Este o greșală făcută de marea majoritate a românilor cel puțin o dată în viață!

Este reprezentativ în acest sens exemplul cu diferența uriașă de prețuri dintre o bere băută într-un local de lux și una cumpărată din supermarket, aceeași marcă, aceeași cantitate, preț dublu!

Și dacă ar fi vorba doar de bere…. Adesea e vorba de mașini, construcții, servicii, imobiliare, etc.

Când ai de făcut cumpărături, mai ales unele costisitoare, merită să consumi ceva timp căutând cele mai bune oferte (de exemplu pe Internet) decât să dai banii în primul magazin care îți iasă în cale.

A te întinde mai mult decât îți e plapuma

Vacanțe costisitoare, credite pentru o locuință pe care nu ți-o permiți (mai ales dacă mai are și costuri ascunse, gen reparații, întreținere prea mare, etc.) sau pentru un bolid de lux care îți scoate lunar sume uriașe din buzunar, sunt modalități prin care foarte mulți încearcă să țină pasul cu vecinii mai bogați dar care în realitate îi trage spre faliment și sărăcie.

Nu cade în capcana acestui miraj, fii cumpătat și cheltuie atât cât îți permiți. Dacă vrei mai mult, câștigă mai mult, nu te băga singur în c….

Lipsa unor surse suplimentare de venit

De regulă oamenii bogați au mai multe surse de venit. În afară de salariu ei se mai bucură și de bani veniți din dividende, drepturi de autor, chirii, etc.

Încearcă să faci și tu la fel urmărind să faci rost de cât mai multe surse de veneti.

Găsirea de scuze

Se spune că cei care vor un lucru caută soluții iar cei care nu vor, caută scuze.

Nu mai găsi scuze, nu mai da vina pe alții, ia taurul de coarne și treci la acțiune.

Bineînțeles că e mai ușor să găsești mereu scuze pentru faptul că nu începi o afacere, că nu începi să investești sau că nu vrei să dai un concurs pentru un post mai bine plătit, dar aceste scuze nu te vor ajuta cu nimic ci vor continua să te îndepărteze tot mai mult de o viață prosperă.

Credulitatea

Nu tot ce zboară se mănâncă! Această zicală e mai adevărata ca oricând atunci când vine vorba de bani și afaceri.

Nu intra în afaceri dubioase care promit câștiguri fenomenale fără să miști un deget și în general nu te băga în lucruri pe care nu le înțelegi pe deplin.

Lumea e plină de șarlatani iar dacă o oferă e prea frumoasă pentru a fi adevărată, de cele mai multe ori nici nu este!

Lipsa de cunoștințe

Un remediu eficient împotriva credulității este educația (financiară în cazul de față). Pentru că lumea în care trăim se schimbă cu o viteză mai mare decât oricând până acum în istorie, nu suntem niciodată suficient de bine informați.

Și pentru că informația înseamnă putere (și bani!), cu cât avem mai multe cunoștințe despre domeniul în care dorim să investim sau să începem o afacere, cu atât avem șanse mai mari să ieșim pe plus.

De altfel investiția în propriile cunoștințe și aptitudini este cea mai profitabilă investiție pe care o puteți face.

Neglijarea propriei persoane

Dacă nu te simți bine în pielea ta, nu te relaxezi suficient, nu dormi cât trebuie, nu manânci suficient sau ai depresie, nu doar că îți va fi foarte greu să faci avere dar ai șanse mari să îți distrugi sănătatea și viața!

Să fii cumpătat nu înseamnă să nu ieși la un grătar cu prietenii, să nu pleci într-o vacanță sau să nu manânci sănătos.

Moralul și starea de sănătate sunt absolut esențiale pentru atingerea unor targeturi financiare sau de dezvoltare personală.

Impotant e să menții o balanță între nevoile personale, legitime și justificate și tendința spre risipă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.