Monaco investește în extinderea teritorială în Marea Mediterană

Orașul-stat din sudul Franței, una dintre cele mai bogate țări din lume, se confruntă de ani buni cu o criză a locuințelor dat fiind faptul că tot mai mulți oameni bogați din toate colțurile lumii vor să dețină o proprietate aici.

De obicei marile metropole, după ce s-au dezvoltat pe orizontală, încep să se dezvolte pe verticală, construind zgârâie nori, nu însă și Monaco!

Mărginit din trei părți de frontiera cu Franța și aflat sub o uriașă presiune demografică și imobiliară (peste 4 000 de euro prețul mediu pe metru pătrat), Monaco are o singură opțiune de expansiune, spre sud, în marea Mediterană.

Opțiunea dezvoltării pe verticală, prin construcția de zgârâie-nori, nu este agreată de autorități deoarece ar bloca vederea la mare a unor locuințe private și atracții turistice și ar scădea astfel ratingul acestora.

Prin urmare, cea mai viabilă soluție rămâne expansiunea în marea Mediterană.

Micuțul principat de pe riviera franceză pune la bătaie aprox. 2,3 miliarde de euro pentru un proiect de expansiune teritorială ce urmează a fi finalizat în 2025 și care urmează să mai adauge peste 60 ha de teritoriu statului monegasc, spațiu care va putea acomoda în jur de 1000 de noi rezidenți.

Investiția este suportată de stat și se așteaptă ca în timp aceasta să fie recuperată direct și indirect prin afacerile imobiliare care se vor desfășura pe noul teritoriu astfel câștigat.

Nu este prima dată când Monaco apelează la astfel de soluții, prima extindere teritorială de acest fel a avut loc în anul 1880 pentru ca între anii 1960 și 1970, prințul Rainier să crească cu până 20% teritoriul micuțului său principat prin porțiuni de uscat artificial.

Pe măsură ce populația devine tot mai numeroasă, cererea de spațiu crește iar mările și oceanele devin tot mai mult o direcție de expansiune demografică și teritorială, este o tendință care se conturează tot mai mult, în special în statele mici dar bogate ale lumii, adică acolo unde sunt bani dar nu e suficient teritoriu.

Cel mai elocvent exemplu este în acest caz Palm Jumeirah, un arhipelag artificial contruit de Emiratele Arabe Unite în apropiere de Dubai.

Rămâne de văzut ce amploare va lua acest fenomen și ce impact va avea asupra mediului și asupra geopoliticii internaționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.