By - - 0 Comments

Dictatorul nord-corean Kim Jong Un a devenit în ultima vreme o figură tot mai vizibilă pe scena politicii internaționale  datorită faptului că obișnuiește să călătorească în străinătate mult mai des decât o făcea tatăl și predecesorul său Kim Jong Il, iar orice veste despre bizarul său regim autarhic stârnește curiozitate.

Cu acest prilej opinia publică internațională a putu observa parcul auto extrem de modern al despotului de la Phenian compus din limuzine de lux premium, în special un Mercedes cu caroserie anti-glonț estimat la 500 000 de dolari, în condițiile în care există un embargo internațional al produselor de lux îndreptat împotriva Coreei de Nord.

Deci, cum reușește regimul comunist să ocolească acest embargo?

O investigație de specialitate a reușit să refacă traseul a două mașini de lux, din Europa până în garajele dictatorului nord-corean. Actele de bord și localizările GPS au scos la iveală faptul că în 2018 limuzinele au părăsit portul olandez Roterdam la bordul unui cargo naval care exporta automobile europene în China, cu destinația portul chinez Dalian.

Pentru a se pierde urma transportului, mașinile au fost încărcate la Dalian pe un alt cargo naval cu destinația Osaka, Japonia, pentru ca de aici, tot pe calea apei să ajungă în portul Busan din Coreea de Sud.

Traseul este unul întortocheat și fără nicio logică (transportul nu avea de ce să mai treacă prin Japonia și nici măcar prin China), singurul scop părând a fi acela de a i se pierde urma.

Din Coreea de Sud, de la Busan, containerul cu cele două limuzine este preluat de un vas de marfă aparținând unei companii rusești, navă care dispare misterios de pe traseul GPS (pentru că și-a închis în mod intenționat aplicația de localizare) în marea Japoniei, acea mare la care au ieșire Japonia, Rusia, Coreea de Sud și…..Coreea de Nord.

Câteva săptămâni mai târziu bolizii apar în posesia staff-ului dictatorului nord-corean.

Este de presupus că Mercedesurile au ajuns în Coreea de Nord printr-un canal de contrabandă pus la cale prin implicarea serviciilor secrete ruse, chineze și nord-coreene.

Acesta este doar unul dintre cele mai documentate cazuri de produse de lux care eludează embargoul impus Coreei de Nord, dar nu este nici pe departe singurul.

Conform foștilor colaboratori apropiați ai regimului, dictatorii de la Phenian importă adesea băuturi scumpe, costume ale unor designeri europeni celebri și multe alte produse de lux, folosind căi de acces secrete puse la dispoziție de China, marele vecin și prieten al regimului nord-coreean.

În moduri similare, cu sprijinul neoficial dar real al Rusiei și Chinei, Coreea de Nord reușește să importe nu doar produse de lux ci și armament, muniție dar și tehnologie necesară dezvoltării controversatului ei program nuclear, fapt care ridică serioase semne de întrebare cu privire la eficiența sancțiunilor economice impuse regimului dictatorial.