De unde provin banii pentru bugetul talibanilor?

Aflați de 18 ani într-un război de gherilă atât cu guvernul afgan cât și împotriva coaliției internaționale (din care face parte și România), talibanii controlează încă zone destul de întinse din Afganistan și continuă să fie un actor important în societatea afgană.

Cum este posibil ca o armată de strânsură, fără aviație și fără artilerie grea, prost echipată și hrănită, continuă să țină piept undei alianțe formată din cele mai puternice armate din lume? Cum își plătește soldații, cum îi hrănește, cum face rost de muniții și logistică?

Puțină istorie

Talibanii sunt o grupare religioasă islamică care, în 1996, au reușit să ia cu asalt Afganistanul, să ocupe capitala Kabul și să controleze 80% din teritoriul țării.

Între 1996 și 2001 au instituit în Afganistan un regim de teroare, cu legături puține cu lumea exterioară, o țară închisă, cu o economie pastorală, primitivă, unde principala marfă de export ajunsese să fie opiumul (obținut din cultura extensivă a macului).

În 2001, grație intervenției NATO, regimul taliban ia sfârșit, nu însă și mișcarea talibanilor care, alungată de la putere, se retrage în munți și în Pakistan (regiunea Waziristan), de unde lansează atacuri de gherilă asupra forțelor coaliției internaționale, asupra noului guvern de la Kabul și a colaboratorilor acestuia.

Dacă inițial părea că soarta talibanilor este pecetluită, iată că în ultimii ani, în ciuda faptului că armata americană a eliminat rând pe rând liderii grupării, acesta nu doar că a avut o capacitate extraordinară de regenerare dar a început să recâștige o serie de teritorii în provinciile afgane.

Recent au avut loc o serie de discuții oficiale între americani, guvernul afgan și reprezentanți ai talibanilor în vederea încheierii păcii, ceea ce e foarte mult pentru o organizație teroristă care primește astfel un soi de recunoaștere oficială.

Sprijin extern neoficial

Se speculează că în ciuda declarațiilor oficiale, guvernul pakistanez continuă să ofere sprijin în bani și arme talibanilor (având interesul ca să controleze jocurile de putere din Afganistanul vecin). La urma urmei Ben Laden a fost ucis într-o vilă din Pakistan și e puțin probabil ca măcar o parte a autorităților pakistaneze să nu fi știut de prezența lui pe teritoriul țării.

Deci e foarte plauzibil ca o parte din banii talibanilor să provină din Pakistan.

Într-o manieră similară se pare că procedează și Iranul (care sprijină cam orice forță islamică ce se opune americanilor) dar și Rusia și o serie de sponsori particulari din Golf.

Taxe de protecție

Americanii nu au adus în Afganistan doar o schimbare de regim ci și foarte mulți bani!

SUA au investit aici miliarde de dolari în infrastructură și acțiuni umanitare, doar că o parte din acești bani ajung în mod indirect în buzunarele talibanilor.

În funcție de prezența talibanilor într-o regiune sau alta, aceștia percep antreprenorilor locali și dezvoltatorilor străini o taxă de protecție pentru a nu le ataca obiectivele.

De exemplu, la contrucția unui drum modern care leagă două orașe afgane, talibanii își iau propriul lor comision, în caz contrar muncitorii pot fi răpiți sau uciși, șantierele și utilajele pot fi aruncate în aer sau sediul firmei poate fi ținta unor rachete sau mortiere.

Acest gen de taxe paralele sunt un subiect tabu în Afganistan și nu sunt percepute doar de talibani ci și de către liderii tribali locali sau șefii de poliție.

Opiumul

Deși producția de opium a intrat în declin după invazia americană, în văile izolate din Afganistan macul continuă să fie cultivat de localnici pe suprafețe întinse, materie primă pentru heroina care iar apoi drumul Indiei și al Europei. Din banii obțiunuți din traficul de narcotice din Afganistan, talibanii își iau încă partea leului.

Totuși banii proveniți din droguri reprezintă un procent mult mai mic din veniturile talibanilor decât se credea inițial.

Astfel, talibanii au reușit să își mențină și chiar să își diversifice sursele de venit, acționând ca un guvern paralel, ca o mafie adânc înrădăcinată în societatea afgană.

Cheltuielile talibanilor

Din acești bani talibanii își plătesc soldații dar și mercenarii. O serie de combatanți care luptă de partea talibanilor nu o fac din motive ideologice ci pentru bani!

Ei fac parte din triburile locale, nu au încredere în guvernul central și își oferă serviciile militare cui plătește mai bine.

Alte cheltuieli ale talibanilor sunt reprezentate de arme și muniții, combustibil, hrană, diverse echipamente.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.