De ce nu merg afacerile cu nuci, melci, struți, Paulovnia etc.!

Cei care au fost suficient de naivi încât să muște momeala unor reclame care promiteau profituri uriașe din afaceri agricole neconvenționale, au aflat în final pe pielea lor ce înseamnă să te arunci cu capul înainte într-un domeniu din care știi puțin spre nimic.

Și pentru că e mai bine să înveți din greșelile altora decât din greșelile tale, haideți să vedem ce nu e în regulă cu aceste afaceri.

În primul rând ar fi trebuit să se aprindă un beculeț atunci când le vezi promovate pe toate drumurile!

Hai să fim serioși, când cineva are un pont profitabil, prima tendință e să îl pună în aplicare pentru el, nu să îl împărtășască cu toată lumea.

Da, poate că azi un kilogram de nuci este scump și plantația de nuci pare o afacere profitabilă, dar trebuie să te gândești că prețurile sunt făcute de legea cererii și a ofertei. Nucile sunt scumpe azi pentru că sunt puțini producători care să le ofere, dar dacă peste 10 ani când plantația ta va fi pe rod vor mai fi avut aceeși idee și alții 1 000 de fermieri, prețul lor va scădea dramatic.

S-ar putea ca în final cheltuielile cu înființarea plantației să nu fie acoperite de vânzarea nucilor!

Este aceeași situație în cazul căpșunilor, a cartofului mov, zmeurei, sparanghelului și așa mai departe.

Nu spun că nu există fermieri care fac sau au făcut bani frumoși de pe urma acestor culturi dar prețurile și implicit profitabilitatea acestor legume/fructe/produse este extrem de volatilă, lucru care s-a văzut cu prisosință în ultimii ani.

O altă piedică majoră în cazul unor afaceri non-conformiste este faptul că cei care le demarează, de multe ori, nu au cunoștințele tehnice necesare dezvoltării lor.

De exemplu puțini știu că o plantație de Paulovnia e vulnerabilă iarna la atacurile iepurilor care rod scoarța puietului făcându-l să îngheze și în final să se usuce. De asemeni acest copac are nevoie de multă apa, asta înseamnă bani în plus investiți în întreținerea plantației.

Articolele de presă care prezintă calcule aiuristice cu profituri de mii și zeci de mii de euro la hectar, trec adesea cu vederea aceste aspecte pentru că adevărata afacere profitabilă este vânzarea de reclamă pe spatele audienței care o fac acele articole, pentru că poveștile de succes, fie ele și inventate, atrag cititori.

În afară de cunoștințele tehnice, celor care cad în mirajul unor producții record le lipsește adesea și spiritul atreprenorial: habar nu au de întocmirea unui plan de afaceri, nu știu să identifice costurile ascunse, nu știu să își creeze canale de distribuție și în final se trezesc cu marfă multă dar pe care nu o cumpără nimeni (cum este cazul melcilor sau al struților).

Faptul că un produs este foarte scump pe piață este și un indiciu al faptului că nu are căutare!

Poate că un ou de struț este 100 lei iar o pâine doar 1 leu și la prima vedere ar părea mai profitabil să vinzi două ouă de struț decât 100 de pâini. Dar în timp ce 100 de pâini le vinzi relativ ușor într-o zi, un ou de struț s-ar putea să îl vinzi în câteva zile, timp în care poate chiar să se altereze.

De aia avem magazine pline de pâine (un produs cu o piață uriașă) și extrem de puține în care poți cumpăra ouă de struț.

În concluzie, nu te arunca într-un fluviu în care nu știi să înnoți!

Nu investi într-o afacere despre care nu știi nimic, verifică informația din mai multe surse, mergi și discută cu cei care au deja o astfel de afacere și vezi dacă totul e la fel de roz ca pe Internet, în fine investește timp și bani în informații utile, la urma urmei aceasta este cea mai profitabilă investiție pe care o poți face!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.