Este posibil să câștigi bani fără să faci nimic? Răspunsul s-ar putea să te surprindă!

Să faci bani fără să faci nimic, ăsta e visul suprem al multora dintre noi! De câte ori nu ai văzut sau auzit propuneri de afaceri care promiteau câștiguri frumoase fără să fii nevoit să miști un deget?

Ideea de a avea venituri, de a câștiga bani, fără să trebuiască să muncești pentru ei, este probabil la fel de veche ca banii înșiși. Primii care s-au gândit la asta au trăit în perioada în care primii bani au fost inventați iar înaintea lor erau cu siguranță oameni care visau să aibă ograda plină de animale și hambarele pline de grâne dar să nu fie nevoiți să suporte munca grea pe care o presupunea întreținerea unei gospodării prospere.

E în natura umană la urma urmei! Dar oare este și posibil?

Venit pasiv (passive income în engleză) este acel tip de venit care teoretic îți revine indiferent dacă ești la muncă sau în vacanță. Este foarte mult popularizat pe blogurile și vlogurile cu tematică financiară și adesea reprezintă un ideal pentru foarte mulți antreprenori și investitori aflați la început de carieră.

Chirii, dividende, drepturi de autor, sunt doar cele mai cunoscute exemple de venituri pasive.

Faza e că venitul pasiv nu înseamnă totuși bani fără muncă sau bani fără să faci nimic!

Veniturile pasive nu sunt posibile fără muncă, e adevărat, una inteligentă și profitabilă. Mai mult decât atât, de cele mai multe ori, dacă nu sunt susținute prin muncă, sursele de venit pasiv seacă și în final dispar.

Oare pentru un mic portofoliu de imobiliare care să genereze venit pasiv din închirieri, nu este nevoie de muncă? După ce pleacă vechii chiriași, nu e nevoie de muncă pentru renovări, reparații și găsirea unor noi chiriași? Pe perioada cât imobilul este închiriat, nu este nevoie de monitorizarea lor pentru a vedea dacă își achită obligațiile?

Un scriitor nu depune efort atunci când scrie un best-seller? Nu depune efort pentru a găsi cea mai convenabilă editură sau pentru a se face cunoscut unor piețe noi? Când vânzările unei cărți scad, nu se apucă din nou de treabă pentru a scrie continuarea sau o carte nouă?

În fine, un investitor care este interesat de dividende, nu depune efort pentru a se informa asupra celor mai profitabile investiții? Și așa mai departe!

Da, există venit pasiv, doar că nu este atât de pasiv pe cât vor unii să ne convingă. Nu e nimic greșit în a urmări obținerea unor astfel de venituri, dimpotrivă! Însă trebuie înțeles modul în care sursele de venituri pasive se construiesc și se mențin și contrar miturilor urbane, este o activitate extrem de laborioasă, deloc ușoară și aproape niciodată hazardată.

Există munci grele, munci ușoare, munci profitabile și munci păguboase, între aceste patru categorii se realizează toate combinațiile posibile în sensul că putem vorbi de munci grele dar păguboase și de munci ușoare dar profitabile, însă asta e deja altă discuție…

Și totuși, există și bani care pur și simplu pică din cer. Să ne gândim doar la o moștenire fabuloasă, un câștig la loto sau o căsătorie cu o persoană extrem de bogată, însă astfel de situații sunt atât de rare încât a-ți planifica viitorul exclusiv în jurul lor este una dintre cele mai imbecile decizii din punct de vedere financiar!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.